Vaste mest in 2015 beter gevolgd

De verscherping van de controlemaatregel AGR/GPS bij transport van vaste mest wordt vrijwel zeker 1 januari 2015 van kracht. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft dat laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Jan van LiereOm fraude en foutieve registratie te voorkomen moet het AGR/GPS-systeem voortaan ook bij vervoer van vaste mest onlosmakelijk verbonden zijn aan het transportmiddel. Dat is nu al het geval bij transport van drijfmest. Een eis is verder dat het systeem automatisch een laad- en losmelding doorgeeft. De overheid krijgt zo meer gegevens over laad- en loslocaties in binnen- en buitenland.
Dijksma wilde de nieuwe regels eigenlijk al per 1 juli laten ingaan, maar dat lukt niet. Alleen al de goedkeuring door Brussel kost drie maanden. In die periode zijn de maatregelen wel bekend, maar ze hebben nog geen rechtskracht. Volgens de staatssecretaris kunnen fabrikanten die tijd benutten om hun apparatuur aan te passen en te laten goedkeuren.
In haar brief meldt Dijksma dat de nieuwe regels in overleg met het betrokken bedrijfsleven zijn uitgewerkt. Het bedrijfsleven heeft aangedrongen op een eenvoudiger systeem waarbij alleen sprake is van een administratieve koppeling van AGR/GPS met het transportmiddel.
‘LTO, Cumela, Transport en Logistiek Nederland en de fabrikanten hebben duidelijk gewezen op praktische consequenties en knelpunten’, zegt LTO-beleidsmedewerker Harry Kager. Hij benadrukt dat op dit moment niet duidelijk is wat het ministerie van Economische Zaken daar precies mee zal doen.
‘Zo weten we nog niet hoe het systeem gaat werken bij transporten met de voor vaste mest veel gebruikte losse containers. En bij transportmiddelen zonder luchtvering mag tot 2016 met een los AGR/GPS-systeem worden gereden. Maar het kan niet de bedoeling zijn om eenvoudige mestwagens die niet aan de eisen kunnen voldoen, per 2016 uit te sluiten.’
LTO wil snel duidelijkheid. ‘In ieder geval moet worden voorkomen dat voor veehouders allerlei praktische problemen ontstaan en ze met onnodige rompslomp te maken krijgen’, vat Kager de LTO-inzet samen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer