Besparen

Met verouderde koeltechnieken maken telers onnodig hoge kosten, kunnen ze niet voldoen aan de veranderende vraag van de markt en zijn ze niet in staat om de druk van buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden. Volgens Henk Tebben, projectmanager bij Cofely Refrigeration, vertrouwt het gros van de champignontelers nog op de decennia oude koeltechniek. Deze ouderwetse koeltechniek brengt hoge energiekosten met zich mee en leidt tot aanzienlijk gewicht- en kwaliteitsverlies bij champignons.
Besparingen kunnen zowel binnen het teeltkoelsysteem als het inkoelsysteem worden gerealiseerd. Overstappen op een teeltkoeling met een direct verdampend koudemiddel - zonder water/glycol als tussenmiddel - zorgt voor een energiebesparing van circa 15 procent en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. De koeling verbruikt minder energie dan een waterkoeling en hoeft niet het hele jaar aan te staan. De compressoren schakelen automatisch uit als de buitentemperatuur onder de 8 graden zakt, zodat de natuurlijke koude wordt gebruikt. Dit levert een jaarlijkse besparing op van tienduizenden euro’s. Daarnaast kunnen champignons met deze techniek in het inkoelsysteem langer worden bewaard met aanzienlijk minder gewichts- en kwaliteitsverlies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer