Structuurverschil goed zichtbaar in mais

De afgelopen weken waren met de hoge temperaturen groeizaam voor de maïs. Ook de maïsmeetnetboeren zagen hun gewas fors groeien. Wel merkten verschillende ondernemers enorme verschillen tussen de planten. Het gewas staat wisselend qua lengte. De verschillen zijn vaak het gevolg van structuurschade.

De maïs staat met een gemiddelde lengte van 72 centimeter op het niveau van 2012 en is daarmee fors hoger dan de 41 centimeter van vorig jaar. In 2011 kwam de gemiddelde lengte eind juni al boven de meter uit. Ook nu komen enkele maïstelers hier al royaal boven.

Zo ook bij Giel Reintjes uit Ottersum. ‘De groei was de afgelopen weken bijzonder. Torres is natuurlijk ook een massaal gewas. Een ander perceel dat drie weken later is gezaaid, valt met 20 centimeter juist wat tegen.’

Toch klagen verschillende ondernemers. De maïs van Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo staat er erg wisselend bij met hoogte van 1 meter tot 1,5 meter. ‘Daarbij kleurt het gewas vooral op de lagere stukken wat paars’, vertelt de melkveehouder.

Lagere bemestingsnormen

Ferd van de Ven uit Lage Mierde ziet eveneens een wat de wisselende stand op zijn perceel. Hij verwacht dat dit wel vaker zal optreden: 'Door de lagere bemestingsnormen wordt een tekort eerder zichtbaar', verwacht hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer