6 miljoen voor groen en blauw

Zwolle - Particuliere grondeigenaren in Overijssel kunnen twee jaar langer een beroep doen op de regeling Groene en Blauwe Diensten. De provincie heeft besloten deze regeling te verlengen en stelt daarvoor 6 miljoen euro beschikbaar.

Jacomien VoorhorstHet voorstel van de provincie kreeg woensdag de volledige instemming van de Statencommissie Inrichting Landelijk Gebied.
De regeling Groene en Blauwe Diensten is bedoeld voor particuliere grondeigenaren. De diensten worden per gemeente aangeboden. Grondeigenaren kunnen een contract sluiten waarin ze afspreken met welke maatregelen en activiteiten ze de kwaliteit van het landelijk gebied gaan verhogen.
Gedacht moet worden aan aanleg, herstel en onderhoud van landschapselementen. De beheerscontracten worden afgesloten voor een periode van twintig tot dertig jaar.
Op die manier zijn er de afgelopen jaren contracten voor 1.311 hectare gesloten. ‘Dat lijkt erg weinig’, erkende gedeputeerde Hester Maij woensdag in de Statencommissie. ‘Maar we hebben het wel over beeldbepalende landschapselementen zoals houtwallen. Dat zijn relatief kleine oppervlaktes die echter erg veel effect en uitstraling hebben op het omringende landschap.’
Maij gaf aan dat de provincie daarom eerst heeft ingezet op een kwalitatieve evaluatie van de regeling. ‘We hebben eerst gekeken naar het effect van de regeling en dat is zeer positief. We komen nog met een kwantitatieve evaluatie’, beloofde ze.
De nieuwe regeling Groene en Blauwe Diensten gaat er wel iets anders uitzien dan de vorige regeling waarmee 65 miljoen euro was gemoeid. De provincie wil de meest waardevolle landschapselementen in Overijssel robuuster maken. Dat kan ertoe leiden dat er geen contracten voor verspreid liggende landschapselementen worden afgesloten, maar vooral in de gebieden waar al veel meer elementen onder contract zijn gebracht.
Ook wil Overijssel meer afspraken maken met groepen bewoners en ondernemers. Dat leidt volgens de provincie tot een grotere betrokkenheid van bewoners en eigenaren en een meer samenhangende aanpak.

130 hectare

Het is de bedoeling dat er door de verlenging van de regeling nog eens 130 hectare landschapselementen worden gecontracteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer