Vooruitzien

Besturen is in mijn ogen vooruitzien. Niet alleen over de schutting van de buren waar je de tuin nog net kunt zien, maar ook over de volgende schutting, daar waar het landschap nog onduidelijk is.
Tijdens het laatste overleg Deltaplan Hoge Zandgronden (DHZ) werd besproken hoe de agrosector het beste bij plannen voor de toekomst betrokken kan worden. Voorbeelden van hoe dit goed werkt zijn Nieuw Limburgs Peil en de NLP-next variant. Daarbij kwam meteen de opmerking: ‘Jullie hebben het gemakkelijk, want jullie hebben het goed geregeld in Limburg.’ Deze opmerking krijg ik wel vaker in het land te horen.
Maar waarom hebben wij het dan goed geregeld in onze provincie? Dat is niet vanzelf gegaan, maar door samenwerking met alle partijen in het veld. Door in een vroeg stadium alle partijen die ertoe doen te betrekken in de discussie (denk aan Zo ziet Limburg Dieren, NLP-next en Limburgse Land- en Tuinbouw (be)Loont’).
In al deze trajecten wordt gekeken naar langetermijnvisies. Dat is niet makkelijk, maar met inzet en inzicht van alle betrokkenen kom je een heel eind. In het DHZ-traject wordt gekeken naar rekenmodellen van ons klimaat tot 2050. Heel ver weg voor ons allen. Maar we moeten wel degelijk kijken naar een aantal scenario’s, zodat we tegen die tijd zo goed mogelijk voorbereid zijn op wat komen gaat. In dit krachtenveld staat de veiligheid van Nederland voorop op het gebied van bescherming tegen hoog water. De beleidsbepalers moeten beseffen dat de zoetwatervoorziening in Nederland van essentieel belang is om onze agrarisch economische motor draaiende te houden.
Ook in Limburg is nog een heel aantal verbeterpunten. Ik hoop dat onze buren nog lang de opmerking maken dat wij het goed geregeld hebben. Het gaat niet vanzelf, maar door te investeren in een goed netwerk en door het goed onderhouden van deze contacten komen we een heel eind. Ook dat is vooruitzien.

Jan Veltmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer