‘Melkprijs blijft 34,5 cent’

Voor de komende jaren wordt een gemiddelde melkprijs van 34,5 cent verwacht. Dat bepaalde het ‘prognose overleg melkveehouderij’. Deze prognose wordt gehanteerd bij bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn, tot en met 2024. Die prijs ligt fors lager dan deze nu is.

Pieter StokkermansDe deskundigen in dit overleg baseerden deze prognose op basis van de verwachte prijsontwikkeling van melk volgens de voedsel- en landbouwbond OESO/FAO van de Verenigde Naties. Verder spelen de voerprijzen hierbij een belangrijke rol.
De prognose luidt dat zowel de gemiddelde voerprijs als de gemiddelde melkprijs zal stijgen. Bij een bedrijf dat 600.000 kilo melk levert, komt dit uit op 34,50 euro, exclusief btw en weidemelktoeslag.

Voer

Ook het voer wordt daarmee behoorlijk prijzig. Zo wordt voor standaardbrok 2,14 euro gerekend. Verder wordt verwacht dat de prijs van gehakselde maïs zal stijgen naar 60 euro per ton bij 35 procent droge stof en 970 VEM per kilo droge stof. Op basis van organische stof wordt geen verschil verwacht tussen gras en maïs. Deze komt namelijk op 17 cent uit.
De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden. Daarbij speelt het onderscheid in reguliere afzet en verwerking, omdat verwerking op basis van een mestverwerkingsovereenkomst (MVO) of vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) extra kosten met zich meebrengt.
Uitgangspunt is dat voor reguliere mestafzet wordt gerekend met 5 tot 12 euro per kuub, afhankelijk van regionale verschillen. Voor de verwerking van mest wordt 3 tot 5 euro extra gerekend.
De prognose, bestaande uit normen en uitgangspunten voor saldobepalende posten van bedrijfsbegrotingen, is samengesteld door deskundigen uit verschillende sectoren. Zo zaten specialisten van accountantskantoren, banken, ZLTO, Productschap Zuivel, RVO, DLV en Wageningen UR aan tafel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer