België onder melkquotum

Belgische melkveehouders zijn het afgelopen jaar onder het nationale melkquotum gebleven. Dat maakte de Vlaamse minister van Landbouw Kris Peeters deze week bekend.

Hierdoor is België geen superheffing verschuldigd, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
In maart leek het er nog op dat Belgische melkveehouders meer melk zouden leveren dan het door Europa toegewezen melkquotum.
Peeters verwacht dat een aantal ondernemers in de laatste weken voor het einde van het melkquotum fors op de rem is getrapt. Uit een enquête van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) blijkt dat de melkleveringen in de eerste twee weken van maart slechts 4,3 procent hoger waren dan in dezelfde periode van 2013. In februari 2014 lagen de melkleveringen 6,8 procent hoger dan een jaar eerder, in januari was dat nog 8,4 procent, meldt VILT.
Doordat het nationale melkquotum niet vol is, hoeven individuele bedrijven die meer molken dan hun individuele melkquotum toeliet, ook geen superheffing te betalen.
‘Een belangrijke inspanning van de melkveehouders. Dit is een belangrijke opsteker voor de sector’, stelt Peeters tegenover VILT.
Ondertussen heeft de minister een samenwerkingsakkoord gesloten met zijn Waalse collega om de heffing voor het lopende jaar te wijzigen. Het zogenoemde franchiseplafond komt te vervallen en er wordt gekeken naar het nationale melkquotum.
Op dit moment moesten ondernemers die boven het plafond uitkwamen superheffing betalen, terwijl de Walen onder hun melkquotum bleven. Hierdoor werd in de praktijk meer melkquotum betaald, dat werd afgedragen naar Europa. De Belgische Boerenbond maakte zich hard voor het vervallen van dit plafond.
In dit lopende, laatste quotumjaar wordt naar het nationale melkquotum gekeken. Dit moet een zachte landing bevorderen.
Ook steunt Peeters het voorstel van verschillende landen om, eveneens in het kader van de zachte landing, de vetcorrectie af te schaffen. Dit zou voor België een verruiming van het melkquotum met 130 miljoen kilo quotumruimte betekenen voor dit jaar.
Nederland is initiatiefnemer voor de afschaffing van de vetcorrectie. Ons land molk het afgelopen jaar fors over het melkquotum heen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer