%27Meer+honger+door+landroof%27
© Nieuwe Oogst

'Meer honger door landroof'

Er is steeds meer honger in de wereld omdat kleine boeren hun grond kwijtraken, stelt Grain, een non-profitorganisatie die wereldwijd opkomt voor de belangen van kleine boeren.

Grain presenteerde deze week het rapport 'Hungry for land'. Daaruit blijkt volgens de organisatie dat kleine boeren wereldwijd het meeste voedsel produceren, maar dat hun positie bedreigd wordt vanwege de landroof door grote ondernemingen, biobrandstofbedrijven en speculanten.

Het rapport komt met nieuwe cijfers die laten zien dat kleine boerenbedrijven minder dan 25 procent van de landbouwgrond in de wereld gebruiken. Toch produceren ze het meeste voedsel omdat ze vaak productiever zijn dan grote bedrijven, concludeert Grain.

Familiale landbouw

Dit jaar is het internationaal jaar van de familiale landbouw. De FAO en veel landbouwexperts erkennen het belang van de kleine boeren voor de wereldvoedselproductie.

Echter FAO gaat er nog steeds vanuit dat kleine boeren 70 procent van het landbouwareaal gebruiken. Dat klopt volgens Grain niet met de meest recente gegevens.

Veilige belegging

Investeerders zien landbouwgrond wereldwijd als een veilige belegging. Grain noemt dat slechts nieuws voor de voedselproductie, het milieu en de economie.

De organisatie vindt dat overheden meer zouden moeten doen om kleine boeren te steunen en niet alleen de grootschalige landbouw stimuleren.

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer