Knelpunten verkeer aangepakt

Assen - Provincie Drenthe, gemeenten en LTO Noord gaan samen meer gestructureerd aandacht schenken aan knelpunten rond het landbouwverkeer. De provincie heeft daarvoor een apart project opgezet.

Joost de la CourtEerder onderzoek leerde dat burgers doorgaans niet snel klagen over overlast door landbouwverkeer. Drenthe steekt daarnaast relatief gunstig af ten opzichte van andere provincies waar het gaat om ongevallenmet landbouwvoertuigen. In de jaren 2005-2010 zijn in Drenthe geen dodelijke ongevallen geregistreerd waarbij landbouwvoertuigen waren betrokken. Bij ongeveer 30 procent van de ongevallen betreft het een landbouwvoertuig, gelijk met de landelijke cijfers. Ook is sprake van een dalende trend.

Agenda

Toch willen provincie Drenthe en LTO Noord Drenthe landbouwverkeer op de agenda houden. Per gemeenten worden lijsten aangelegd met de voornaamste knelpunten die nog moeten worden aangepakt. Die worden met de verantwoordelijke wegbeheerder doorgesproken.
Afdelingen van LTO Noord krijgen een handreiking waarmee ze proactief tot afspraken kunnen komen met wegbeheerders. Dit moet voorkomen dat de landbouw niet of te laat bij aanpassingen in het wegennet wordt betrokken. Nog te vaak worden snelheidsremmende maatregelen getroffen op wegen die essentieel zijn voor de landbouw, zodat daar nieuwe knelpunten ontstaan. Ook kunnen afdelingen zo wensen voor de middellange termijn kenbaar maken.
Speciale aandacht krijgen de komende tijd de parallelwegen. Gebleken is dat het gezamenlijk gebruik van fietsers en landbouwverkeer ervan, in het verlengde van de aanpak ‘duurzaam veilig’, toch niet goed werkt. De vraag is of het teruggeleiden van landbouwverkeer naar de hoofdrijbaan verantwoord is. Met het verhogen van de maximumsnelheid van landbouwverkeer is dat steeds minder vaak een probleem. Een landbouwroutenetwerk, zoals in Friesland en Zeeland, komt er niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer