Groei positief maar plaag vroeg

Het groeizame weer is goed voor de akkerbouwgewassen. Maar met het zachte weer van afgelopen winter en goede omstandigheden voor ziekten en plagen, moet de teler wel alert zijn op gewasgezondheid.

Jorg TönjesAdviseur Rinus Struik van Mol Agrocom bevestigt het beeld dat gewassen zich vroeg ontwikkelen in Zuidwest-Nederland. Hij is positief over het groeizame weer. Met mooie hoeveelheden neerslag en prima temperaturen groeien de gewassen goed.
‘De kalender staat wat op zijn kop. Alles schuift naar voren’, zegt Struik. De adviseur verwacht dat de plantuien heel vroeg gerooid gaan worden.

Ziektes ook vroeg

Dat vroeg zijn, geldt helaas ook voor valse meeldauw in uien en phytophthora in aardappelen. Struik denkt dat de aanwezigheid van primeurteelten als winteruien en vroege aardappelen wat meer ziektedruk in het zuidwestelijk akkerbouwgebied geven. Daarom raadt hij telers aan op de ziekteontwikkeling in de gewassen te letten. Hij ziet ook vroeg in het jaar al een toenemende luizendruk.
Hoofd onderzoek Aaldrik Venhuizen van Agrifirm ziet het vroege patroon ook in de rest van het land. ‘Het weer is allesbepalend’, zegt hij. ‘We zien dit jaar veel gele roest in tarwe. De ziekte kan gemakkelijk overwinteren in een zachte winter. De combinatie van voor de schimmel gunstig weer en een gevoelig gewas is bepalend. Je ziet het ook bij meeldauw in granen.’
Gewassen die sluiten, milde temperaturen en vochtige omstandigheden stimuleren de schimmels in gewassen. Struik denkt dat ziektes aandacht verdienen, maar dat structuurproblemen voor veel telers een grotere rem op de teelt zijn. De lastige oogstomstandigheden van afgelopen najaar zijn daar de belangrijkste oorzaak van.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer