%27Boer+meldt+nauwelijks+bevingsschade%27
© Geert Job Sevink

'Boer meldt nauwelijks bevingsschade'

Veel boeren in Noordoost-Groningen zijn terughoudend in het melden van schade na de aardbevingen.

Dat merkt Rob Sleurink van Tandem Vormgeving en Bouwadvies in Loppersum die ondernemers in de schadeafhandeling begeleidt. Sleurink begeleidde tot nu toe dertig agrarische ondernemers in de schade-afhandeling. Bij zo'n twintig boeren voerde hij contra-expertises uit.

Verspilde energie

Akkerbouwer Jan Willem Bakker in Bierum aarzelde om de schade te laten taxeren, geeft hij toe. 'We dachten dat het verspilde energie zou zijn. Dat we er heel veel tijd aan zouden besteden en er niets uit zou komen. Bovendien kun je niet garanderen dat er niet weer schade ontstaat.'

Al met al bedroeg de aardbevingsschade op acht verschillende locaties van het akkerbouwbedrijf van Jan Willem Bakker, zijn vader Jelte Jan en oom Feitse Jan zo'n 160.000 euro, exclusief btw. Het gaat voornamelijk om scheuren in muren.

Speciaal vakgebied

De bemiddeling van Sleurink voorkomt volgens Bakker veel discussie. 'Ik ken boeren die zelf met de NAM in overleg zijn. Die zijn vaak al jaren bezig, het wordt zo'n getouwtrek. Het is een speciaal vakgebied. Iemand die verstand van zaken heeft, kan veel gemakkelijker met een taxateur praten.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer