Boer+wint+zaak+toeslagrecht+bermgrond
©

Boer wint zaak toeslagrecht bermgrond

Melkveehouder Henk Wulfsen uit het Gelderse Putten mag zijn toeslagrechten verzilveren op bermgrond. Dat heeft het College van beroep bepaald.

Als een landbouwer wegbermen bemest, maait en het gras bijvoorbeeld gebruikt als veevoer, is het landbouwgrond, zo bepaalde het College van Beroep vorige week.

Het college bevestigde deze uitspraak door ook in de rechtszaak van Wulfsen het oordeel te vellen dat bermgrond als landbouwgrond kan worden meegerekend in de Gecombineerde opgave.

Veel geld

Deze uitspraak kan de ondernemer in dit geval veel geld aan toeslagrechten opleveren. In de zaak van Wulfsen ging het om bermen in de Flevopolder. Hij pacht de bermen al lange tijd als landbouwgrond.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, voorheen Dienst Regelingen, mochten de bermen echter niet worden meegeteld. Maar het college heeft nu dus anders bepaald.

Wulfsen maakte de zaak samen met zijn rundveespecialist Jan van Hoef van De Heus Voeders aanhangig.

Bemestingsruimte

Het nu de vraag of de bermranden ook mogen worden meegerekend voor de plaatsingsruimte van mest. Er lopen meer zaken, blijkt uit rondvraag langs agrarische adviseurs.

Er volgen naar verwachting komende tijd meer uitspraken. Dan zal het vraagstuk over de bemestingsruimte ook moeten worden beantwoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer