Fosfaatuitscheiding lager door later maaien

Door gras in een later stadium te maaien, wordt het fosforgehalte in het gras lager. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research in opdracht van Productschap Zuivel.

Fosfaatuitscheiding+lager+door+later+maaien
© nieuwe oogst

Door gras in een later stadium dan gebruikelijk te maaien, is het mogelijk de fosfaatuitscheiding op een melkveebedrijf te verlagen. Gras krijgt namelijk een lager fosforgehalte naarmate het ouder wordt.

Maar ook het energie- en het eiwitgehalte in het gras dalen. Om de melkproductie op peil te houden, is dan circa 250 kilo meer krachtvoer nodig per koe.

Krachtvoerverbruik

Voor rantsoenen met een aandeel van meer dan 70 procent gras is er ondanks het hogere krachtvoerverbruik toch een lagere fosfaatuitscheiding.

Later maaien heeft ook consequenties voor de bedrijfsvoering: beweiding is lastiger rond te zetten omdat percelen voor maaien langer moeten doorgroeien.

Snijmaïs

Bij bedrijven waar de oppervlakte snijmaïs ongeveer 20 procent is en wordt beweid, heeft later maaien weinig tot geen effect op de fosfaatuitscheiding. Dit omdat het fosforgehalte in het basisrantsoen al laag is.

Meer resultaten en achtergronden zijn te vinden in het rapport 'Lagere fosfaatuitscheiding op melkveebedrijven door zwaardere maaisneden' van Wageningen UR.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer