%27Klimaatverandering+systematisch+overschat%27
© www.ae-info.org

'Klimaatverandering systematisch overschat'

Hoogleraar klimaateconomie Richard Tol is op hoge poten vertrokken uit het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN). De gevolgen van klimaatverandering worden volgens de Nederlander systematisch overschat, vertelt hij in de Belgische krant De Morgen.

'Het panel wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap', geeft Tol aan. Hij kan zich totaal niet vinden in de negatieve conclusies van het laatste VN-klimaatrapport.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties presenteerde eind vorige maand in het Japanse Yokohama het vijfde klimaatrapport. De opwarming moet nu een halt worden toegeroepen.

Rapport overdreven

Tol vindt de toon van het rapport overdreven 'alarmistisch en apocalyptisch'. De gevolgen van klimaatverandering worden overschat. 'Die overschatting wordt in de hand gewerkt door een zelfselectie van auteurs en referenten in het panel.'

'Er zijn topwetenschappers bij het IPCC, maar er zijn evengoed veel middelmatige onderzoekers. Daarnaast zetelt er nog een aantal personen die politiek de juiste connecties hebben.'

Milieubeleid

De organisatie wordt volgens Tol geleid en gecontroleerd door mensen die belang hebben bij het klimaatbeleid. 'Het IPCC wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap.'

Tol is daarom per direct uit het panel gestapt. Hij was al langer ontevreden. In zijn ogen hebben intussen twee officiële onderzoeken aangetoond dat het IPCC systematisch de gevolgen van de klimaatverandering overschat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer