NVWA: besmetting clavibacter via zaad

De twee gevallen van Clavibacter die begin dit jaar gevonden werden bij tomatentelers zijn waarschijnlijk verspreid via het zaad, vermoedt de NVWA.

NVWA%3A+besmetting+clavibacter+via+zaad
© NVWA

De gezamenlijke link tussen de betrokken tomatentelers is de plantenkweker, meldt de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Bij het onderzoek op het kweekbedrijf trof de NVWA echter geen planten aan met de bacterie en ook geen andere risicopartijen.

‘De vermoedelijke bron is het zaad’, meldt de dienst. ‘Maar naspeuringen en toetsingen hebben nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd. Of dit nog gaat lukken is de vraag.’

GSPP

De plantenkweker was niet geaccrediteerd voor Good Seed and Plant Practices (GSPP), maar de zaadleverancier juist wel. Besmettingen met Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis waren aanleiding om GSPP in het leven te roepen.

De NVWA meldt dat de besmette planten, inclusief een buffer, verwijderd zijn. Verder zijn aanvullende hygiënische maatregelen genomen. Dit laatste om te voorkomen dat de bacterie wordt overgebracht met zaad, jonge planten, vruchten, water en werkzaamheden in het gewas.

Eind januari

De clavibacter-gevallen werden eind januari gevonden. De NVWA doet geen uitspraken over de bedrijven, de leveranciers van planten en zaden of de rassen en soorten die de telers gebruikten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer