EU: rem op Campylobacter in pluimvee

De Europese Unie steekt de komende jaren 1,7 miljoen euro in het remmen van de hoeveelheid Campylbacter in vleespluimveekoppels.

EU%3A+rem+op+Campylobacter+in+pluimvee
© Nieuwe Oogst

Deze voor de mens infectieuse darmbacterie wordt als belangrijke oorzaak gezien voor de besmetting op vlees. In een driejarig Europees project wordt nu gekeken naar het effect van het toevoegen van diverse componenten aan het voer zoals plantextracten, probiotica, prebiotica en organische zuren op de Campylobacter-bacterie in het pluimvee.

Verder is er aandacht voor het ontwikkelen van een Campylobacter-vaccin. Aan het project doen brancheorganisaties en onderzoeksinstellingen uit Frankrijk, Hongarije, Nederland en Spanje mee.

Preventiemaatregelen

De Nederlandse overheid stelt dit jaar geld beschikbaar voor preventiemaatregelen. Ook wordt gekeken hoe het aantal Campylobacter positieve koppels kan worden teruggebracht. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het effect van vliegenwerende maatregelen in vleeskuikenstallen om Campylobacter-besmettingen te reduceren.

De Nederlandse overheid werkt al langer samen met slachterijen om de hoeveelheid Campylobacter-bacteriën op vlees te verminderen. Hierdoor is Nederland op Europees niveau één van de voorlopers op het gebied van beheersing van Campylobacter.

Kortstondig aanvriezen

Onderzoeken naar een verdere reductie door bijvoorbeeld het kortstondig aanvriezen van de karkassen en door ze op een bepaalde manier te reinigen, heeft vooralsnog geen resultaat opgeleverd. Wel gaan slachterijen verder met dit onderzoek.

Het blijkt lastig om in de slachterij verder te komen, omdat het pluimvee vaak al besmet is. De Campylobacter komt via dit pluimvee in het slachtproces terecht. Vandaar dat nu de nadruk meer op de primaire sector komt te liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer