VVD%3A+schrap+verplicht+zuiveren
©

VVD: schrap verplicht zuiveren

De VVD wil af van de verplichting voor glastuinders om vanaf 2016 al het water dat het bedrijf verlaat, te zuiveren. Het is ‘niet haalbaar en niet betaalbaar’, zeggen Helma Lodders en André Bosman.

Beide Kamerleden dienden vanavond een motie in die de regering vraagt de plannen te schrappen. ‘Geef de glastuinbouw de ruimte en tijd om op een economisch verantwoorde wijze de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in lokaal oppervlaktewater terug te dringen’, aldus de motie.

Rioolzuivering

De VVD wijst erop dat 90 procent van de tuinders is aangesloten op de riolering en dat rioolzuiveringen gemiddeld 60 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het water halen. Een extra zuiveringsstap kan ook prima bijdragen aan het verminderen van het aantal normoverschrijdingen.

Bosman en Lodders vinden dat de overheid aansluiting van glastuinders op de riolering moet stimuleren. Met de waterschappen kan dan worden ingezet op een gezamenlijke zuivering van het restwater.

Noodzakelijk

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) voelt er niets voor om de verplichte zuivering op de bedrijven te laten vallen. ‘De maatregelen zijn noodzakelijk om de doelstellingen van de Tweede nota duurzame gewasbescherming tijdig te halen.’

Ze wees erop dat in de glastuinbouw soms aanzienlijke overschrijdingen worden geconstateerd tot meer dan duizend keer de norm. Mansveld herinnerde ook aan de kritische houding van de Europese Commissie. Daarom ziet ze nu ‘geen ruimte om te bewegen.’

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer