Melkvee: 15 procent meer ruwvoer mogelijk

Met het juiste management is op een gemiddeld melkveebedrijf ruim 15 procent meer ruwvoer te produceren, zo berekende het Ruwvoerplatform.

Op zandgrond met een beperkt vocht leverend vermogen (125 millimeter) is bij gemiddelde weersomstandigheden een maïsopbrengst mogelijk van 17 ton droge stof per hectare.

In de praktijk wordt dit op deze gronden alleen in de topjaren gehaald. De huidige praktijkopbrengsten zijn met 14,6 ton droge stof 16 procent lager dan haalbaar.

Grasopbrengsten

Ook de grasopbrengsten zijn met 10,7 ton droge stof per hectare lager dan de haalbare 12,5 ton. Op nat zand en klei wordt volgens het Ruwvoerplatform voor maïs en gras respectievelijk in de praktijk 18 en 45 procent minder opbrengsten gehaald dan haalbaar is.

Met het juiste management en de juiste ondersteuning door adviseurs en leveranciers kunnen aanzienlijk hogere maïs- en grasopbrengsten worden bereikt dan wat nu in de praktijk wordt gerealiseerd.

Efficiënter bemesten

Voor de ondernemer is het belangrijk om eerst zijn opbrengstpotentieel voor zijn hele bedrijf per perceel in beeld te brengen. Hierdoor krijgt hij inzichtelijk wat zijn verwachte productie is.

Op basis hiervan kan de boer zijn mestgift naar behoefte aan passen. Hij gaat dan meer naar een perceelsgerichte bemestingsstrategie en verdeelt hierdoor zijn beschikbare meststoffen beter over zijn bedrijf.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer