Meer+melk+met+een+vaarskalf
© nieuwe oogst

Meer melk met een vaarskalf

Een koe die een vaarskalf krijgt, geeft gemiddeld meer melk dan bij een stierkalf. Tot die conclusie komen onderzoekers van onder meer Harvard University na het vergelijken van bijna 2,4 miljoen melklijsten van Holstein-koeien.

Met name bij de eerste keer kalven lag de melkproductie fors hoger bij een vaarskalf. De melkproductie lag in 305 dagen met 7612 kilo melk gemiddeld 142 kilo hoger dan bij de geboorte van een zoon.

Bij latere lactaties waren de verschillen kleiner. Over alle koeien bekeken, was het een toename van 1,3 procent. De gehalten bleven daarbij gelijk.

Volgens de onderzoekers zouden de koeien bij een vaarskalf als vaars ook in latere lactaties meer melk geven, in totaal ruim 445 kilo melk.

Geboortegewicht

Volgens de onderzoekers komt het verschil mede door een gemiddeld hoger geboortegewicht van stierkalveren, waardoor een koe bij een stierkalf als gevolg van een moeilijke geboorte vatbaarder is voor ziekten. De stierkalveren weden volgens het onderzoek beduidend moeilijker geboren.

Nadat alle moeilijke geboorten uit de dataset zijn gehaald, bleek dat de koeien in de eerste lactatie bij een vaarskalf nog 1,5 procent meer melk produceerden. Opvallend genoeg was de melkproductie bij de vaarskalveren nu 7947 kilo, ruim 300 kilo meer dan bij de totale dataset voor vaarskalveren bij de eerste afkalving.

Opvallend is ook dat bij de eerste twee lactaties een vaarskalf de productie aanzienlijk hoger is dan bij twee stierkalveren. Een vaarskalf na een stierkalf maakte het verschil in melkproductie met de twee vaarskalveren iets kleiner met koeien die als eerste een vaarskalf kregen.. Bij die koeien, had het geslacht van het tweede kalf geen invloed op de melkproductie.

.Lees hier meer over dit onderzoek.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer