Visteelt+in+trek+bij+veenweideboeren
© VIC

Visteelt in trek bij veenweideboeren

Negen melkveehouders in het westelijk veenweidegebied hebben aangegeven aan de slag te willen met visteelt op hun bedrijf.

Dat meldt het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) na een informatiebijeenkomst. De komende tijd wordt samen met de boeren gekeken naar een passend visteeltsysteem op hun bedrijf.

Visteelt kan een nieuwe economische peiler voor melkveebedrijven worden. Ook gaat het VIC aan de slag met andere toepassingen van het watersysteem om het economisch rendabel te maken.

Veelzijdigheid

Het veenweidengebied bestaat voor 10 tot 15 procent uit watergangen. De veelzijdigheid van de watergangen vormt een nieuwe uitdaging voor het VIC. 'Water kan een productieomgeving vormen voor dieren en planten.'

'Systematisch bekijken we of er vraag is naar hoogwaardige producten die in de watergangen kunnen worden ontwikkeld. De eerste resultaten op het gebied van vis- en kroosteelt zijn interessant.'

Partijen

Op het VIC wordt al geruime tijd geëxperimenteerd met het kweken van zoetwatervissen. Op de boerderij in Zegveld staan nu twee grote bakken met dertig jonge schubkapers en forellen die worden gekweekt tot ze volwassen zijn.

Doel is later meer zoetwatervissen in veensloten te kweken. Ook is het VIC in gesprek met visverenigingen, sport- en binnenvissers en andere partijen in gesprek om ketens te bouwen waar marktpartijen, deskundigen en producten aan elkaar worden gekoppeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer