Altijd Wat over boeren en boerenbestaan (video)

NCRV-televisieprogramma Altijd Wat besteedt morgenavond aandacht aan boeren en het boerenbestaan. Niet alleen over koeien in de wei en schaalvergroting, maar ook de zware wissel die bedrijfsbeëindiging op boeren trekt.

Het einde van het boerenbestaan leidt vaak tot grote psychische problemen. Antropoloog Lizzy van Leeuwen schreef het boek De hanenbalken - zelfmoord op het platteland.

Door schaalvergroting en scherpe concurrentie gaat een toenemend aantal boeren failliet, geven de programmamakers aan. Steeds meer kleine boerenbedrijven verdwijnen voor die expansie.

Champignonteler

Om dit in beeld te brengen, volgde verslaggever Piet de Blaauw een jaar lang een Brabantse champignonteler die worstelt met het einde van zijn bedrijf.

Ander item in de uitzending is het feit dat er steeds minder koeien in de wei lopen, bedrijventerreinen als paddenstoelen uit de grond schieten en aan Vinex-wijken geen gebrek.

Hollandse karakter landschap

Landschapsarchitect Adriaan Geuze licht de verrommelt van het Nederlandse landschap toe. Door de jaren heen verliest Nederland steeds meer haar typisch Hollandse karakter, stelt hij in Altijd Wat.

Het programma duikt terug in de tijd. Wat waren in het verleden de plannen met het Nederlandse landschap? En wat is daar eigenlijk in de praktijk van terecht gekomen?

Altijd Wat wordt morgen uitgezonden om 20.55 uur op Nederland 2.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer