Minder antibiotica door vaccinatie

Vaccinatie tegen longaandoeningen bij kalveren kan bijdragen aan verlaging van het aantal dierdagdoseringen antibiotica.

Minder+antibiotica+door+vaccinatie
© Marcel Bekken

Dat blijkt uit een vaccinatieproef van het Productschap Vee en Vlees bij vleeskalveren. Op veertig vleeskalverbedrijven werd gedurende twee opeenvolgende ronden het effect nagegaan van een vaccinatie tegen luchtweginfecties op het gebruik van antibiotica.

Dierdagdoseringen

Over de gehele periode daalde door de vaccinatie met de entstof Bovilis Bovipast het aantal dierdagdoseringen met circa vijf dagen. Gedurende de belangrijkste risicoperiode voor luchtweginfecties (14 – 84 dagen) is de daling bijna drie dagen.

Verder laat de proef zien dat er in de tweede ronde op de bedrijven minder antibioticum is gebruikt ten opzichte van de eerste ronde. Dit laat zien dat de kalverhouders los van de proefbehandelingen minder antibioticum zijn gaan gebruiken.

Placebo

De proef liep van december 2010 tot december 2012. Op veertig bedrijven werden alle opgezette kalveren gedurende twee opeenvolgende ronden gevaccineerd met of eerst de entstof en in de volgende ronde de placebo of eerst de placebo en in de volgende ronde de echte entstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer