Rietcultuur Weerribben-Wieden in gevaar

De bijzondere natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden loopt ernstig gevaar. Riettelers weigeren nog langer om het natuurgebied te onderhouden, meldt RTV Oost.

De riettelers krijgen sinds dit jaar te maken met een belastingmaatregel, waardoor ze nog maar een derde van de oorspronkelijke vergoeding overhouden.

Trilveen

Dat bedrag is volgens rietsnijder Wout van der Belt te laag om het werk te blijven uitvoeren. Het gaat om de percelen waar veenmos en trilveen groeit. Vooral het trilveen is zeer zeldzaam in Nederland, maar ook daarbuiten.

Het kan alleen groeien als het riet op de percelen regelmatig wordt gemaaid. Gebeurt dat niet, dan groeit er binnen vijf jaar bos en zijn de bijzondere planten verdwenen.

Onderhoud

Natuurorganisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zitten met de handen in het haar, omdat ze zelf niet in staat zijn de percelen te onderhouden. In het gedeelte van de Weerribben gaat het alleen al om een oppervlak van 1.000 hectare.

Het werk uitbesteden aan anderen zoals loonwerkers is ook geen optie, omdat je goede kennis van het gebied en de natuur moet hebben om de maatregelen uit te voeren.

Belastingmaatregelen

De enige hoop is nu dat het Rijk besluit de belastingmaatregelen in te trekken. De riettelers hebben daarom een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om aandacht te vragen voor het probleem.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer