Dun bouwt fabriek voor henneppanelen

Albert Dun in Oude Pekela investeert in een 4.500 vierkante meter grote hal voor de productie van vezelhennepplaten voor de woningbouw. Rond juni of juli moet de nieuwbouw gereed zijn.

Dun+bouwt+fabriek+voor+henneppanelen
© Tielman Photography

Sinds juli 2012 staat op het erf van Dun het eerste huis dat van vezelhennep is gebouwd. Het blijft niet alleen bij een demonstratiehuis. Dun zet nu de volgende stap.

'De nieuwbouw is bedoeld voor de productie en opslag van henneppanelen voor de woningbouw. De animo voor een dergelijke prefab bouw van woningen is groot', zegt de Groninger akkerbouwer.

Open dag

Als alles volgens plan verloopt, moet de nieuwbouw begin juli gereed zijn. Dun wil dan een open dag organiseren. 'Op dat moment zit ik zo’n twintig jaar in de teelt en verwerking van vezelhennep.'

Dun oogstte vorig jaar zo’n 500 hectare vezelhennep. Voor dit jaar wil hij het areaal verdubbelen. ‘Ik moet 1.000 hectare onder contract hebben omdat ik voor dat areaal afspraken heb gemaakt over de afzet van hennepblad als veevoer.'

1.200 euro

Om het areaal van 1.000 hectare vol te krijgen, biedt Dun grondeigenaren een vergoeding aan van 1.200 euro per hectare. Daarvoor moeten ze de grond beschikbaar stellen. Dun verzorgt de teelt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer