Hoger waterpeil Aaltense Goor onnodig

Verhoging van het grondwaterpeil voor landbouw in het Aaltense Goor is onnodig voor de realisatie van blauwgrasland. Dat bleek dinsdagavond tijdens de informatiebijeenkomst in Dale.

Het gaat om realisatie van blauwgrasland in het Aaltense Goor aan de noordwestzijde van de Boterdijk. Volgens de werkgroep is er geen verschil van inzicht meer over de historische vernatting, droogte en grondwaterstanden.

Hierover is overeenstemming bereikt met waterschap Rijn en IJssel, zo geeft de werkgroep aan. Al enkele jaren wordt gediscussieerd over het verhogen van het waterpeil voor de ontwikkeling van blauwgrasland in het gebied.

Waterbergingsplannen

De boeren in het Aaltense Goor waren pas bereid om met de natuur- en waterbergingsplannen van de provincie en het waterschap samen te werken als de grondwaterpeilverhoging in de prullenbak zou verdwijnen.

De betrokken boeren werden dinsdag bijgepraat. Het blijkt dat bij veel neerslag - ook bovenstrooms - het grondwaterpeil binnen een à twee dagen snel stijgt van 1,20 meter beneden maaiveld tot enkele decimeters onder het maaiveld.

Grondlagen

Dat komt in eerste instantie door stijging van het oppervlakte- en slootwater en later door kwelwater vanuit de diepere grondlagen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer