Skal-onderzoek biologische ham Encebe

De Dierenbescherming is geschrokken van het nieuws dat Encebe, een dochteronderneming van Vion, vrijdag naar buiten bracht over een partij ham van 11.000 kilo. Die is onterecht als biologisch verkocht.

Het gaat om een eenmalig incident als gevolg van een menselijke fout, verklaart Encebe. In Nederland houdt stichting Skal namens de overheid toezicht op de biologische productie.

Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming kent haar sterren op aanvraag automatisch toe aan biologische producten die door Skal zijn gecontroleerd.

Eenmalige overtreding

Skal neemt deze overtreding van de biologische wetgeving zeer serieus. 'Wij zullen de overtreding nauw onderzoeken om vast te stellen dat het inderdaad om een eenmalige overtreding gaat.'

Encebe en Vion zijn vrijdag met onmiddellijke ingang door Skal onder verscherpt toezicht geplaatst. Verder zegt de organisatie de vleesverwerker een Tuchtrechtelijke Verklaring aan. 'Het Skal-tuchtgerecht zal oordelen wat een gepaste sanctie is.'

Bevindingen

De Dierenbescherming wacht de bevindingen van Skal af. De organisatie benadrukt dat deze kwestie geheel los staat van het onderzoek dat Hans Alders eerder deed naar vermeende fraude bij Vion met varkensvlees met één ster van het Beter Leven kenmerk.

Uit dat onderzoek bleek dat er geen bewijs was voor een grootschalige, structurele fraude.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer