Grondgebruiker krijgt EU-basispremie 2015

Bij de toekenning van de EU-basispremie in 2015 gaat het om de grond die boeren in gebruik hebben en opgeven in de gecombineerde opgave 2015. Eigendom of pacht maakt niet uit.


Het artikel ‘EU-basispremie op basis eigendom’ van afgelopen zaterdag in Nieuwe Oogst was reden voor verontruste telefoontjes bij het informatiecentrum van LTO Noord.

De brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) van afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer geeft duidelijkheid. Deze brief gaat over de implementatie van het GLB-beleid voor de periode 2014-2020.

Compensatie

‘Directe hectarebetalingen moeten in het nieuwe GLB gebaseerd zijn op de subsidiabele landbouwgrond die een agrarische bedrijf daadwerkelijk in gebruik heeft’, schrijft Dijksma.

Met andere woorden: de grond die de gebruiker bij de gecombineerde opgave 2015 opgeeft, is leidend voor de toekenning van de basispremie.

Toegroeien

In de brief schrijft Dijksma dat er vanaf 2019 een systeem is van een gelijke basispremie van naar verwachting ongeveer 270 per hectare en een vergroeningspremie van ongeveer 120 euro per hectare.

In de overgangsjaren vindt er nog een compensatie plaats, die afhankelijk is van de waarde van toeslagrechten die in 2014 in eigendom zijn. Bedrijven krijgen de tijd om te wennen aan een gelijke hectarepremie in 2019.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer