DNB: consument merkt herstel pas in 2015

De Nederlandse economie staat op een omslagpunt, maar het duurt nog zeker tot 2015 voordat de consument dat in zijn portemonnee merkt en ook daadwerkelijk meer uitgeeft.

Dat blijkt uit de jongste economische ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag zijn gepubliceerd. Na een krimp van 1 procent in 2013 rekent DNB voor volgend jaar op een bescheiden groei van 0,5 procent.

Dat herstel wordt nog hoofdzakelijk gedreven door de export. Pas in 2015 trekt ook de particuliere consumptie iets aan (0,3 procent), geholpen door een 2,5 procent hogere koopkracht. De economie groeit dan naar verwachting met 0,9 procent.

Somberder

DNB is daarmee somberder dan een halfjaar geleden, toen nog van een groei van 1,1 procent in 2015 werd uitgegaan. De raming voor 2013 was toen een min van 0,8 procent. Ook over de arbeidsmarkt is de centrale bank negatiever.

De werkloosheid loopt naar verwachting op van 6,8 procent in 2013 naar 7,4 procent volgend jaar en daalt ook in 2015 nog niet.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort, dit jaar 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), loopt volgend jaar op naar 3,4 procent en daalt in 2015 tot 3,1 procent.

Daarmee is DNB wel positiever over de overheidsfinanciën dan een halfjaar geleden. Het tekort blijft echter ondanks de extra bezuinigingen ook in 2015 boven de Europese norm van 3 procent.

Pensioenopbouw

In tegenstelling tot de vorige raming in juni hield DNB geen rekening met de verlaging van de pensioenopbouw zoals die in het regeerakkoord is afgesproken.

Over die maatregel, die leidt tot lagere pensioenpremies en dus de koopkracht kan bevorderen, onderhandelt het kabinet momenteel met de oppositie.

Consumptie

Als de verlaging wordt doorgevoerd, al dan niet in afgezwakte vorm, heeft dat volgens DNB een positief effect op de consumptie.

Om inzichtelijk te maken hoe dat uit kan werken, heeft de bank een alternatief scenario uitgewerkt. Daarin komt de particuliere consumptie door onder meer de pensioenmaatregel hoger te liggen.

Economische groei

In dat scenario komt de economische groei volgend jaar op 0,7 procent en in 2015 op 1,1 procent. Vooral de woningmarkt zou profiteren van de sterkere stijging van de beschikbare inkomens.

Ook de werkloosheid en het begrotingstekort vallen in zowel 2014 als 2015 lager uit dan in het basisscenario.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer