Samenwerking voor duurzame palmolie

Nederland en en Indonesië gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat palmolie gaat voldoen aan alle standaarden voor duurzame productie en handel.

Daarmee moet ontbossing worden tegengegaan en moeten de Indonesische boeren die de palmolie verbouwen een eerlijkere prijs krijgen voor hun waar.

Premier Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) gaven vanochtend samen met twee Indonesische ministers het startsein voor de samenwerking.

Verbod

Indonesië streeft naar een algeheel verbod op niet-duurzame palmolieproductie. Dat is volgens Ploumen een belangrijke stap om vooruit te komen.

'Indonesië is de grootste palmolie-exporteur ter wereld', weet de minister. 'En een grote hoeveelheid daarvan gaat via de haven van Rotterdam naar Europa.'

Voorwaarden

'Ook voor onze handel is het dus van groot belang dat de Indonesische palmolie aan alle voorwaarden voor export voldoet', stelt Ploumen.

Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten en is de meest gebruikte plantaardige olie. Nederlandse bedrijven als Unilever, een van ’s werelds grootste palmoliegebruikers, Remia en Ahold gebruiken al duurzame palmolie.

Nutreco

Volgens het Wereld Natuur Fonds doen echter niet alle Nederlandse bedrijven het goed: zo maakt veevoerproducent Nutreco nog helemaal geen gebruik van duurzame palmolie.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer