Klein areaal eiwitrijke gewassen Nederland

De Nederlandse arealen eiwitrijke gewassen laten de laatste jaren een grillig verloop zien en blijven vrij klein. Het areaal voedererwten daalde vanaf 2010, waar dat bij lupinen en sojabonen steeg. De oppervlakte veldbonen schommelde.

Het areaal niet-bittere lupinen steeg dit jaar tot 76 hectare en die van sojabonen tot 33 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de eiwitgewassen in diervoeders en vooral soja is Nederland afhankelijk van invoer van buiten de Europese Unie (EU). Doel hierbij is om in 2015 helemaal te zijn overgeschakeld op duurzaam geproduceerde soja.

Soja-import

In de afgelopen jaren zijn er initiatieven genomen om de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door meer eiwitrijke gewassen te verbouwen in de EU. In Nederland worden proeven genomen met het verbouwen van lupinen en sojabonen.

Het eiwitgehalte van lupinen en sojabonen ligt rond de 35 procent en dat van veldbonen en voedererwten rond de 25 procent. De proefvelden verklaren de toename van de arealen lupinen en sojabonen in de laatste jaren, geeft het CBS aan.

Lupinen

De arealen van de eiwitgewassen blijven nog vrij klein van omvang. Het ging in 2013 om 33 hectare sojabonen, 76 hectare niet-bittere lupinen, 228 hectare veldbonen en 231 hectare voedererwten.

In totaal beslaan deze vier gewassen in 2013 een areaal van 559 hectare. Dat is 0,03 procent van de totale Nederlandse landbouwgrond.

Areaal bescheiden

In andere EU-lidstaten zijn er initiatieven om meer sojabonen te gaan verbouwen, vooral in de Donauregio. De meeste lidstaten hebben momenteel nog een bescheiden areaal, geeft het CBS aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer