Executieverkoop dreigt voor Arjan Pons

Veefokker Arjan Pons uit Gouderak dreigt met zijn vee uit zijn bedrijf gezet te worden. Gemeente Ouderkerk wil het bedrijf Ponsstar via een executieveiling verkopen.

Pons kreeg enkele jaren geleden ruzie met de gemeente over de plaatsing van drie silo’s op zijn erf. Volgens het bestemmingsplan mochten de silo’s er niet staan. Op 25 april 2012 ging het lokale bestuur over tot actie en liet de silo’s van het erf van Pons verwijderen. Naderhand wilde de gemeente dat Pons de rekening van deze operatie, met alle bijkomende kosten, zou betalen. Het ging om een bedrag van ongeveer 30.000 euro.

Omdat Ponsstar die rekening maar niet betaalde, kondigde de gemeente de executieveiling aan. Pons’ hoop is nu gevestigd op de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag, waar hij een kort geding heeft aangespannen. Tijdens de rechtszitting van woensdag verklaarde zijn advocaat dat de geplande executieveiling ‘buitenproportioneel’ is. Het fokbedrijf van Pons zou 2,1 miljoen euro kunnen opbrengen, zeventig keer meer dan de rekening die Pons nog heeft openstaan bij de gemeente.

De raadsvrouw deed tijdens de rechtszaak de gemeente het aanbod om een koe van Pons in onderpand te geven. ‘Vanwege de extra melkproductie van de koeien van Ponsstar is de koe zeker 50.000 euro waard’, zei de advocaat van Pons. De gemeente is niet van plan op het bod in te gaan. ‘Laat meneer zelf de koe maar verkopen’, reageerde een van de advocaten van Ouderkerk. Dan zou Pons de openstaande rekening meteen kunnen betalen.

Volgens Pons heeft de gemeente bij de verwijdering van de silo’s schade op zijn bedrijf veroorzaakt. Die zou volgens hem verrekend moeten worden, voordat de gemeente tot inning van de openstaande 30.000 euro overgaat.

De rechter doet 7 november uitspraak.

Maarten Bakker

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer