Haanstra%3A+areaalstijging+nog+geen+trendbreuk
© Fotex

Haanstra: areaalstijging nog geen trendbreuk

LTO Nederland-bestuurder Jaap Haanstra vindt het te vroeg om te spreken van een trendbreuk nu voor het eerst in vijftien jaar het akkerbouwareaal in Nederland weer is gestegen.

Akkerbouwers gebruikten dit jaar een areaal van 532.410 hectare cultuurgrond, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is zo’n 2,2 procent meer dan vorig jaar.

In een reactie zegt de voorzitter van de LTO-vakgroep akkerbouw dat hij het moeilijk vindt om de cijfers te plaatsen. 'Waarschijnlijk gaat het om een markteffect als gevolg van de goede prijzen van de akkerbouwgewassen.'

Meer bedrijven

Uit analyse van de CBS-cijfers is op te maken dat de groei van het akkerbouwareaal onder meer ten koste lijkt te gaan van het areaal grasland. Opmerkelijk is verder dat het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen in 2013 toenam van 19.870 tot 20.260.

Haanstra gelooft nog niet in een trendbreuk 'Het kan ook een incident zijn. Volgend jaar is daar meer over te zeggen. Dan is ook meer duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van het verdwijnen van het melkquotum.'

Behoorlijke omvang

Hij voegt eraan toe dat het weldegelijk van belang is voor de sector dat de akkerbouw in Nederland een behoorlijke omvang houdt. 'Dat is nodig voor een goede infrastructuur in de sector, om het kennisniveau op peil te houden en om innovatiekracht te behouden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer