'Geen wierdelagen in Warffum'

Op het perceel van melkveehouder Tonnie Weeseman uit Warffum zijn geen wierdelagen aangetroffen. Dat is de voorlopige conclusie van het archeologisch onderzoek dat de boer liet uitvoeren, zegt zijn juridisch adviseur Jan Breimer.

Veel ophef ontstond toen een buurtbewoner alarm sloeg, nadat deze had gezien dat een loonbedrijf op grond van Weeseman sloten dempte en uitbaggerde en de grond bewerkte. Het gaat om 8 hectare, minder dan 10.000 kuub grond zou worden afgegraven.

Aangifte

Volgens de buurtbewoner waren de werkzaamheden illegaal en vonden ze plaats op een wierde. Gemeente Eemsmond deed daarop aangifte tegen de boer, omdat hij geen omgevingsvergunning had aangevraagd.

Zowel de provincie als de gemeente deed archeologisch onderzoek en verzocht Weeseman met zijn werkzaamheden te stoppen. Hij legde het werk begin augustus stil. De kosten lopen inmiddels op tot zo'n 30.000 euro.

Vergunningen

De moraal van het verhaal is volgens Breimer om altijd bij de gemeente na te gaan welke vergunning je nodig hebt. 'Nu zien we wat voor ellende je over je afroept als je niet over de juiste vergunningen beschikt.'

Weeseman: 'Ze doen alsof ik de Mount Everest wil afgraven, maar het gaat om een bultje van 1,20 meter'.

Gemeente Eemsmond heeft de voorlopige resultaten van het onderzoek voorgelegd aan haar archeologisch adviseur.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer