Zelflerende machine werkt beter

Een Vlaams onderzoeksconsortium laat machines leren tijdens het werk. Door het snel aanleren van bijvoorbeeld de bodemeigenschappen slaagt een trekker er in bochten te maken zonder dat het werktuig de bocht afsnijdt.

Een zelflerende trekker met een intelligent werktuig is op 21 en 22 september te zien tijdens de Internationale Werktuigdagen in het Belgische Oudengaarde. De demonstraties zijn op Stand 653.

Beste instellingen

De afgelopen vier jaar bestudeerde het Vlaamse onderzoeksconsortium hoe machines kunnen leren. Lerende machines maken manuele afstelling overbodig en zorgen ervoor dat de machines ook in wijzigende omstandigheden steeds met de beste instellingen werken.

Het onderzoek toonde aan dat machines hierdoor tot 15 procent sneller kunnen reageren en tot drie maal nauwkeuriger worden. De voordelen van lerende machines werden aangetoond voor verscheidene toepassingen.

Afwijking kleiner

In het onderzoeksproject Lerende Controle voor Productiemachines (LoCoPro) is ook een zelf een zelflerende trekker ontwikkeld. Deze kan zonder tussenkomst van de bestuurder een intelligent werktuig een vooropgesteld traject tot op enkele centimeters nauwkeurig laten volgen.

Een zelflerende trekker kan de stuuracties snel aanpassen aan de veranderende bodemomstandigheden. Voor een typische situatie op het veld wordt de afwijking tussen het werktuig en het te volgen traject hierdoor driemaal kleiner.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer