LTO: WKO-leges Flevoland absurd hoog

Vier glastuinders in Luttelgeest moeten voor een Warmte Koude Opslag (WKO) in totaal 48.000 euro aan leges aan Provincie Flevoland betalen. 'Dat bedrag is absurd hoog', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

'Flevoland wil een duurzame provincie zijn, maar met de hoogte van de leges werpen ze voor ondernemers een drempel op om te investeren in duurzaamheid', benadrukt de provinciaal voorzitter.

De vier glastuinders wilden gezamenlijk een WKO aanleggen voor vijf bedrijfslocaties. Na aanvraag van de WKO-vergunning werd deze verkregen, vergezeld van een rekening van per locatie aanvankelijk iets meer dan 13.000 euro. Samen ruim 65.000 euro.

Te gek voor woorden

'Als een ondernemer de vergunning had aangevraagd, bedroegen de kosten eenmalig 13.000 euro', zegt Michielsen. 'De vergunning is in feite vier keer gekopieerd. Het is te gek voor woorden dat daarvoor per bedrijfslocatie nogmaals dit bedrag in rekening is gebracht.'

In het bedrag zat per locatie 4.365 euro aan kosten voor de MER-rapportage, die eerst niet maar later toch noodzakelijk bleek. Na overleg heeft de provincie besloten om éénmalig dit bedrag in rekening te brengen, verdeeld over de vijf bedrijven.

Michielsen: 'Dan nog resteert een rekening van bijna 9.600 euro per bedrijf, in totaal 48.000 euro'.

Brief naar PS

LTO Noord Flevoland en LTO Glaskracht pleiten in een brief aan Provinciale Staten voor een verlaging van de WKO-leges. 'In andere provincies worden veel lagere tarieven voor WKO-vergunningen gerekend', weet Michielsen.

'Het blijft onduidelijk waarom in Flevoland veel hogere bedragen hiervoor in rekening worden gebracht.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer