'Voornemen Mansveld onverantwoord'

Nefyto vindt het onverantwoord en onaanvaardbaar dat staatssecretaris Wilma Mansveld het gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw wil verbieden.

De belangenorganisatie voor de agrochemische industrie in Nederland betreurt het dat de bewindsvrouw van Infrastructuur en Milieu (I&M) dit besluit heeft genomen zonder vooraf overleg met de betrokken partijen.

Mansveld stelt voor om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen de komende vijf jaar geleidelijk te verbieden voor onder meer particulier gebruik en voor professioneel gebruik op verhardingen, sport- en recreatieterreinen en overige terreinen zoals parken.

Lege handen

Volgens Nefyto komt met name de tuinbezitter met lege handen te staan door deze plannen, omdat er geen goede alternatieven zijn. Verder zullen gemeenten, sportclubs en eigenaren van bedrijfsterreinen voor de bestrijding van onkruiden en insecten veel meer kosten moeten maken.

De staatssecretaris geeft geen heldere argumenten voor aanscherping van het beleid. Ook mist Nefyto de wetenschappelijke onderbouwing en zijn er geen nieuwe aanwijzingen van schadelijke nevenwerkingen.

Juridische grondslag

Nefyto wijst erop dat juist staatssecretaris Sharon Dijksma wel pleit voor een wetenschappelijke basis van het gewasbeschermingsbeleid. De organisatie twijfelt dan ook aan de juridische grondslag van de voorgenomen verboden.

Tot slot waarschuwt Nefyto voor de economische gevolgen voor de gewasbeschermingsmiddelensector. Samen met andere belanghebbende partijen wil Nefyto in gesprek gaan met staatssecretaris Mansveld over aanpassing van de voorstellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer