'Duurzame Duitsers snijden Nederland pas af'

De versnelde overstap naar duurzame energie in Duitsland kan het streven van Nederland om meer te investeren in wind, water en zonne-energie ernstig belemmeren. Daarvoor waarschuwt het economisch bureau van ABN Amro.

Nederlandse energiebedrijven lopen hierdoor belangrijke inkomsten mis. 'Het komt steeds vaker voor dat er bij onze oosterburen een enorme overcapaciteit is aan windenergie', legt ABN-econoom Hans van Cleef uit.

Dat overschot aan stroom wordt tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse markt gedumpt. Het gevolg is dat Nederlandse gas- en kolencentrales tijdelijk moeten worden stilgelegd en met financiële tegenslagen te maken krijgen.

Groene stroom

Al die goedkope groene stroom uit Duitsland is wel gunstig voor de portemonnee van de Nederlandse consument. 'Onze energierekening zal hierdoor waarschijnlijk lager uitpakken', voorziet Van Cleef.

Maar de inkomsten van de energiesector nemen sterk af, juist in een periode waarin grote investeringen moeten worden gedaan om Nederlands eigen stroomvoorzieningen ook groener te maken.

Energieakkoord

Volgens ABN Amro is het belangrijk dat er na het Nationaal Energieakkoord, dat deze week wordt getekend, ook snel internationale afspraken worden gemaakt over de verduurzaming van energieopwekking in Europa.

'Zolang nationale overheden zich alleen maar focussen op hun eigen energiebeleid zonder goed samen te werken met andere landen, is niemand daarbij gebaat', geeft Van Cleef aan.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer