SER bevestigt deal over energieakkoord

Kabinet, bonden, werkgevers en milieuorganisaties zijn het eens over het energieakkoord. De Sociaal-Ecomomische Raad (SER) maakte dat vanmorgen officieel bekend, nadat het nieuws gisteren al was uitgelekt.

De onderhandelingen vonden plaats onder regie van SER-voorzitter Wiebe Draijer. In het energieakkoord staan maatregelen als het vervroegd sluiten van kolencentrales en het meer inzetten op duurzame energie.

Jaarlijks moet er gemiddeld 1,5 procent bespaard worden op energieverbruik. Verder komt er 400 miljoen euro beschikbaar voor isolatie van sociale huurwoningen. De plannen moeten leiden tot minimaal vijftienduizend extra banen.

Resultaat bespreken

De onderhandelende partijen gaan het resultaat nu in eigen kring bespreken. Naar verwachting zal het energieakkoord volgende week worden ondertekend.

Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu toonden zich dinsdag tevreden over de afspraken, waarover op hoofdlijnen in juli al overeenstemming was bereikt. Greenpeace noemde het wel jammer dat niet alle kolencentrales dichtgaan, alleen de oude.

Compliment

PvdA is blij met het akkoord, liet Tweede Kamerlid Jan Vos weten. De onderhandelaars verdienen volgens hem een compliment voor de bereikte resultaten. VVD-Kamerlid René Leegte spreekt van 'een realistisch akkoord dat recht doet aan de economisch moeilijke tijd'.

GroenLinks-Leider Bram van Ojik is minder enthousiast. Volgens hem is het energieakkoord slechts een eerste stap en wordt vervuilende bedrijven niets in de weg gelegd.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer