Boer vreest Schmallenberg moeras Kampen

De aanleg van een rietmoeras bij de Buitendijksweg in Kampen, voorafgaand aan het graven van het Reevediep, vormt een bedreiging voor vee in de omgeving, vindt Stephan Schutte.

Schutte is een van de laatste boeren in het gebied waar langs de IJssel de hoogwatergeul - de bypass - bij Kampen komt, meldt de Stentor.

Een moeras ter grootte van 8 hectare wordt komend jaar aangelegd ter compensatie van bestaand moeras. Dat verdwijnt zodra de hoogwatergeul met het Drontermeer is verbonden.

Maatschap Schutte, een melkveebedrijf aan de Buitendijksweg, vreest echter dat het moeras muggen aantrekt. 'Het Schmallenberg-virus dat zij overbrengen, leidt tot de geboorte van misvormde kalveren of verworpen dieren.'

Gronddepot

Zijn bezwaren tegen de komst van het moeras en een tijdelijk gronddepot zijn door de initiatiefnemers van de aanleg van de bypass ongegrond verklaard.

Uit een nota die door gemeente Kampen is vrijgegeven, wordt het verband tussen de aanleg van het moeras en de mogelijke opkomst van dierziektes ontkend.

Weiland

Schutte is de derde generatie van zijn familie die aan de Buitendijksweg boert. Op die plek is voor hem geen toekomst meer, zegt hij. Van zijn 39 hectare weideland verliest de melkveehouder er 19 aan het Reevediep.

Naast zijn weiland wordt volgend jaar een gronddepot aangelegd, goed voor 80.000 kubieke meter grond. 'De druk van die grote hoeveelheden grond zorgt voor een hogere waterstand hier', stelt hij, net zoals het moeras dat ook zal doen.

Grondwater

Volgens de betrokken overheden kan alleen bij ‘een relatief natte winterperiode’ op kleine delen van de weilanden van de maatschap het grondwater in april 5 tot 10 centimeter hoger liggen dan normaal.

Met een extra sloot en drainage wordt schade voorkomen, schrijven ze. Bovendien wordt de grondwaterstand met peilbuizen gemonitord. 'Maar die worden juist niet rond mijn boerderij aangelegd', weet Schutte.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer