GD: 'Waakzaamheid vogelgriep geboden'

Naast de vondst van een laagpathogene variant van het H7N7 vogelgriepvirus op legpluimveebedrijven in Lochem en Zeewolde vond de Gezondheidsdienst voor Dieren in het eerste kwartaal van dit jaar ook een H8N4 vogelgriepvirus op een kalkoenenbedrijf.

GD%3A+%27Waakzaamheid+vogelgriep+geboden%27
© WUR

Op dit bedrijf werden voeropnamedaling, ademhalingsproblemen en verhoogde uitval gerapporteerd. De infecties zijn aangetoond door middel van een PCR-test op swabs die werden genomen bij een specialistenteambezoek, meldt GD.

H5

In maart werden bij twee bedrijven met uitloop in het bloed reacties aangetoond tegen een H5-variant van vogelgriep. Beide bedrijven werden bezocht door een specialistenteam, de PCR-test op de genomen swabs was echter negatief.

Ook in het tweede kwartaal volgden vier uitloopbedrijven die serologisch positief waren voor een vogelgriepvirus. Daarbij ging het eenmaal om een H5-variant en driemaal een H7-variant. De PCR-test was telkens negatief.

Buitenland

Naast de laagpathogene varianten van vogelgriep die in Nederland zijn gevonden, komen er ook uit andere landen in de Europese meldingen. Met name problemen met het type H9N2 in Duitsland, Italië en Polen vallen hierbij op.

Hierbij wordt gesproken van verhoogde uitval, verminderde groei en verhoogde afkeur. Bij legdieren zijn meldingen gemaakt van legdaling tot 30 procent. Extra waakzaamheid is geboden,, aldus GD.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer