Progressief Westerveld wil ban op spuiten

Fractieleider Jan Langenkamp van Progressief Westerveld (PW) wil dat bollentelers de meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen tijdelijk niet meer inzetten op leliepercelen in de Drentse gemeente. Daarnaast pleit zijn partij voor een moratorium op de teelt.

Aanleiding voor het spuitverbod is voor Progessief Westerveld een lopend onderzoek van de Gezondheidsraad naar de schadelijke effecten van de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen op de directe omgeving. Westerveld kent een groot areaal bollenteelt.

Nader onderzoek

De Gezondheidsraad stelde twee weken geleden in een tussenrapportage dat er kans is op risico's voor de gezondheid. Die conclusie trekt de raad op basis van publicaties van buitenlandse onderzoekers. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is, zegt de raad.

Tot dat onderzoek is afgerond moeten telers terughoudend zijn met gewasbespuitingen, vindt Langenkamp. 'Het is zoals met autorijden: bij twijfel niet inhalen', zegt hij tegenover Radio Drenthe.

PW heeft vragen gesteld aan het college van B en W van Westerveld over gemeentelijk toezicht op veldbespuitingen. In Westerveld heerst al langer onrust onder omwonenden van bollenpercelen.

Wettelijke normen

LTO Nederland wijst aanvullende maatregelen van de hand. Volgens de organisatie gaan telers al veel bewuster en efficiënter om met de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en houden zij zich aan de wettelijke normen. LTO steunt het nader onderzoek van de Gezondheidsraad naar de gezondheidsrisico's.

Gemeente Westerveld heeft een plan klaarliggen om de inwoners te informeren over gewasbescherming in de bollenteelt. Die campagne start zodra de Gezondheidsraad een eindrapport heeft gepubliceerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer