Effect weiden van schapen op dijk klein

Begrazing met schapen heeft geen grote effecten op natuur en erosiebestendigheid van de dijk langs de IJssel. Dat blijkt uit een vijfjarige proef van waterschap Vallei en Veluwe.

Het waterschap onderzocht de afgelopen 5 jaar op delen van de IJsseldijk tussen Dieren en Zwolle begrazing door schapen. Doel was na te gaan of begrazing een efficiënte en effectieve beheervorm is voor de IJsseldijk als alternatief voor maaihooibeheer.

De huidige werkwijze, het maaihooibeheer, is een goede methode voor het verkrijgen van een erosiebestendige grasmat. Als het waterschap dit gefaseerd uitvoert, heeft het ook een positief effect op de flora en fauna op de dijk. De afzet van maaisel zorgt bij maaihooibeheer wel voor aanzienlijke kosten.

Begrazen

Twee begrazingsmethoden werden onderzocht: seizoensbegrazing en combinatiebeheer (begrazing in combinatie met maaien). Seizoensbegrazing (enkel begrazing) is geen optie, omdat zich dan struiken gaan vormen.

Waterschap Vallei en Veluwe stelt dit najaar een onderhoudsplan op voor de IJsseldijk. Ze neemt de aanbevelingen uit het onderzoek en de ervaringen op andere dijken mee en kijkt ook naar de kosten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer