Kamervragen over spreeuw op menukaart

Restaurant De Pronckheer in het Utrechtse Cothen serveert al enige tijd spreeuw, die is geschoten in de boomgaard van de buren. Eigenaar Arjan Smit is niet van plan daarmee te stoppen, ondanks een boze brief van de Vogelbescherming.

Provincie Utrecht zoekt uit of het klaarmaken van spreeuw eigenlijk wel mag en fractieleider Marianna Thieme van de Partij voor de Dieren heeft er dinsdag Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De Pronckheer serveert voornamelijk producten uit de streek, zoals gans en wild uit de uiterwaarden en groente en kruiden uit eigen tuin. Spreeuw eten is in zuidelijke landen niet ongewoon. Smit serveert de spreeuwen gebakken of in een salade.

Vergunning

De eigenaar van de boomgaard heeft een afschotvergunning voor spreeuwen. Thieme wil weten of schadebestrijding het enige doel is, of dat 'het bevoorraden van een restaurant' ook onder de vergunningsregels valt.

Volgens Thieme is de spreeuw bovendien een beschermde diersoort. De Pronckheer zou een ontheffing moeten hebben voor het 'onder zich houden van een beschermde soort'.

Rode lijst

De spreeuw staat in Nederland nog niet op de zogenoemde rode lijst van bedreigde diersoorten. Het aantal spreeuwen gaat de laatste jaren wel hard achteruit. Dat komt volgens de Vogelbescherming mogelijk door de intensieve landbouw en doordat er meer roofvogels als haviken en sperwers zijn.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer