Schermdoek bespaart nog meer

Het gebruiken van nieuwe materialen voor schermdoeken in de glastuinbouw kan een energiebesparing opleveren van bijna 6 kubieke meter gas per vierkante meter. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het programma Kas als Energiebron.

TNO stelde voor het onderzoek verschillende schermen samen. Daarbij zijn ook praktische zaken als slijtvastheid en opvouwbaarheid overwogen.

Het gaat zowel samenstellingen die op een conventioneel dradenbed zijn toe te passen als schermen die op een andere wijze in de kas worden bevestigd en bediend. Om een hoge mate van isolatie te bereiken is ook gekeken naar het gebruik van stilstaande lucht als isolator.

Opvouwbaar

Met een scherm dat opvouwbaar is en toch goede isolatiewaarde heeft, is in combinatie met een transparant energiescherm is in de tomatenteelt jaarlijks 5.9 kubieke meter gas per vierkante meter te besparen ten opzichte van een huidige opzet met twee schermen.

Met een veel eenvoudigere combinatie van twee gemetalliseerde folies is nog altijd 4.7 kubieke meter te besparen. De uitdaging is om tussen de beide folies een gelijkmatige 'spouw' over de hele kas te realiseren.

Test

Op basis van de nu ontwikkelde kennis in combinatie met praktijkkennis wordt nu een in de praktijk bruikbare toepassing ontwikkeld. Het resultaat daarvan wordt de komende winter getest op het IDC in Bleiswijk.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer