Wijk en Wouden 'markant' veenweidegebied

Het landschap van Wijk en Wouden is een markant deel van het Groene Hart. De openheid van de polders is een van de ambities van provincie Zuid-Holland om het veenweidegebied te behouden.

Dat schrijft het provinciebestuur in het Gebiedsprofiel Wijk en Wouden nabij Leiden. Dat is een van de zestien gebiedsprofielen die worden gemaakt.

'Hier raakt het veenlandschap aan de strandwallen langs de kust en aan de oeverwallen langs de Oude Rijn. Vanuit het open polderland zijn de stedelijke randen rondom vaak zichtbaar en dat geeft de ‘gespaarde’ openheid een extra dramatiek', meldt de provincie.

Polderlandschap

'De randen rond het polderlandschap hebben elk ook een eigen karakter. Door de rust en ruimte is het een aantrekkelijk gebied voor recreatie, toerisme en wonen in de nabijheid van de stad', vindt Zuid-Holland.

Dit polderlandschap heeft volgens de provincie een dusdanige icoonwaarde dat ervoor gekozen is het tracé van de Hogesnelheidslijn door een tunnel van 7 kilometer onder de veenpolders heen te laten lopen.

Ambities

Samen met gemeenten, de regio, het waterschap en enkele maatschappelijk betrokken partijen, heeft de provincie de kwaliteiten in Wijk en Wouden bepaald. De ambities in het gebiedsprofiel richten zich op:

De herkenbaarheid van de structuur van dijken en kreken
De openheid van de polders
De ontwikkeling van hoogwaardige dorpsranden
Een zonering van het landschap
Versterken van de verbindingen tussen dorp en landschap
De verdere ontwikkeling van natuur

Het gebiedsprofiel verbeeldt en beschrijft de ruimtelijke kwaliteiten en ambities voor het (landelijke) gebied. Hierdoor wordt duidelijk waar rekening mee moet worden gehouden bij nieuwe ruimtelijke ingrepen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer