Wisselend succes aanpak kinderarbeid

Nederlandse zadenbedrijven pakken met wisselend succes kinderarbeid in India aan. Dat blijkt uit het rapport 'A tale of two compagnies' van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid.

Zaadleverancier Nunhems uit Limburg lukte het in tegenstelling tot Bejo Zaden om in drie jaar tijd kinderarbeid te bannen van Indiase productievelden, schrijft dagblad Trouw.

In de Indiase deeltstaat Karnataka, waar de bedrijven tomaten- en peperzaden lieten telen, werkten in 2010 kinderen onder de veertien jaar.

In de peperzadenteelt van Nunhems was 12,5 procent van de landarbeiders jonger dan veertien jaar. Bij boeren die werkten voor Bejo's Indiase parner Sheetal was dat ruim 24 procent.

Zerotolerancebeleid

Nunhems stelde daarop een zerotolerancebeleid in. Ook lichtte het bedrijf boeren voor. Dat werkte: bij Nunhems werd eind 2012 geen kind meer in de tomaatzaadteelt aangetroffen en drie kinderen bij de peperzaden.

'Het oogje in het zeil houden' van de Bejo-teeltbegeleiders heeft echter weinig geholpen. Bejo voelt zich aangesproken, zegt directeur John-Pieter Schipper. Hij schort alle orders op tot Sheetal zijn zaken op orde heeft.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer