Milieudefensie: nieuw GLB slecht voor natuur

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zet in op verdere schaalvergroting en gaat ten koste van natuur in Europa. Dat vindt Milieudefensie van het gisteren gesloten akkoord.

Er gaan volgens Milieudefensie opnieuw miljarden euro's naar de landbouw zonder dat er daadwerkelijk sprake is van vergroening. 'Het beleid blijft verdere schaalvergroting en industrialisering van de landbouw stimuleren', stelt woordvoerder Hugo Hooijer.

'De weg van megastallen en industriële landbouw is een doodlopende weg.'

Biodiversiteit

Het roer moet echt om door aan te sturen op duurzame en regionalere voedselvoorziening, geeft Hooijer aan. 'Europa moet landbouw stimuleren die de biodiversiteit verbetert en voedselvoorziening op de lange termijn zeker stelt.'

'De industriële landbouw put de bodem uit en tast de biodiversiteit aan door grootschalige monoculturen. De nu aangenomen vergroeningsmaatregelen veranderen dit niet.'

Eiwitrijke veevoergewassen

Een concrete manier om de Europese landbouw te verduurzamen is naar mening van Milieudefensie het op Europese akkers telen van eiwitrijke veevoergewassen als soja of lupine.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer