Ecoson start bouw biofosfaatfabriek

Dochterbedrijf Energiepark Ecoson van VION Ingredients start de bouw van de biofosfaatfabriek in Son. Deze moet medio mei 2014 draaien. Er tekenden 69 veehouders in die samen 104.000 ton mest leveren.

Door een combinatie van vergisten, drogen en hygiëniseren van varkensmest ontstaat een droge organische biofosfaatkorrel. Deze wordt geëxporteerd naar fosfaatarme landbouwgebieden buiten Nederland.

Met Energiepark Ecoson wordt volgens Vion Ingredients invulling gegeven aan de eisen vanuit de toekomstige mestwetgeving. Fosfaat uit dierlijke mest moet buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet om zo de fosfaatbelasting hier te verlagen.

Dierlijke mest

De biofosfaatproductie van Ecoson werkt op basis van vergisting van dierlijke mest en ander biomassamateriaal. De geproduceerde biofosfaat is een droge, natuurlijke meststof in korrelvorm. Het bedrijf betrekt de dierlijke mest uit haar directe omgeving.

De plannen voorzien in de jaarlijkse verwerking van 100.000 ton mest. Hieruit ontstaat op jaarbasis 2.500.000 kuub groen gas die lokaal wordt geleverd. Dat komt overeen met het jaarverbruik van 1.700 huishoudens en een CO2-reductie van 4.500 ton.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer