Waterschappen pakken tuinders aan

Waterschappen Velt en Vecht en Hunze en Aa's voeren de druk op om glastuinbouwbedrijven in Zuid-Oost Drenthe te laten voldoen aan de emissienormen voor het oppervlaktewater.

Vijf bedrijven hangt inmiddels een dwangsom boven het hoofd. Drentse glastuinders lozen hun restwater op het oppervlaktewater. Volgens de waterschappen overtreedt een aantal telers daarbij de normen uit het Activiteitenbesluit.

Dat is oktober 2010 in werking getreden. Het gaat dan zowel om te hoge concentraties meststoffen als om resten gewasbeschermingsmiddel.

Lozingen

Sinds 2010 zijn de twee waterschappen in gesprek met de tuinbouw om de lozingen onder de norm te krijgen. Voor 2015 moeten alle bedrijven daaraan voldoen.

'De tuinders wilden het zelf oplossen, zeiden ze', vertelt woordvoerder Marga Oosterveld van waterschap Velt en Vecht. 'Tot nu toe is dat maar gedeeltelijk gelukt.'

Onder de norm

Uit de laatste metingen van Velt en Vecht blijkt dat in Erica de helft van de bedrijven inmiddels onder de norm zit. Oosterveld: 'Daar zijn we erg blij mee. De andere helft gaan we nu aanpakken, anders zouden de goeden onder de kwaden lijden'.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer