'Waterstofsulfide sluipmoordenaar in mest'

Waterstofsulfide is de grote boosdoener in mest, veel meer dan ammonia of methaan. Hoe hoger de concentratie, hoe dodelijker voor mensen.

Als iemand ermee in aanraking komt, bijvoorbeeld in een gierput of mestsilo, kan deze persoon binnen enkele seconden bewusteloos raken en binnen een paar minuten overlijden. 'Waterstofsulfide is een sluipmoordenaar', zegt toxicoloog Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht.

Waterstofsulfide onderdrukt de ademhaling. In bijvoorbeeld een mestsilo, waar vandaag drie mensen overleden en een vierde ernstig gewond raakte, is de concentratie onderin erg hoog omdat er weinig frisse lucht bij kan komen.

Rotte eieren

'Waterstofsulfide ruikt in lage concentratie naar rotte eieren, denk aan stinkbommetjes. Maar hoe hoger de concentratie hoe minder je het ruikt omdat de geurzenuwen worden aangetast.'

In hoge concentratie kan iemand binnen enkele seconden bewusteloos raken. 'Je ziet vaak meerdere slachtoffers hierbij. Een iemand komt in een silo terecht, iemand anders wil hem helpen maar raakt ook bewusteloos.' Het is volgens Van Riel daarom niet aan te bevelen om zelf iemand te redden, zeker niet zonder juiste bescherming. .

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer